fredag 19 mars 2010

Äggröra

Att göra en äggröra är egentligen ganska enkelt. När man kan det :)

Beräkna

2-3 ägg
en liten slatt vispgrädde, typ en matsked
lite salt
några tag med pepparkvarnen

per person. Vispa ihop ingredienserna med en gaffel eller en visp. Man kan gärna vispa på rätt bra så det blir lite fluffigt.

Smält lite smör i en stekpanna. Du kan också använda mycket smör :) När smöret smält men INTE blivit brunt häller du i smeten. Det är det som är supertricket - stekpannan får för allt i världen inte vara för varm! Börja nu dra runt med en träsmörkniv (funkar bäst!) eller en stekspade eller vad du nu har. Det viktiga är att röra, röra, röra. Det heter äggRÖRA ju :) Allteftersom stelnar äggen till lite, det kan ta lite tid men det är viktigt att den får den tiden, och om man då rör hela tiden blir det en krämig äggröra. Easy peasy som Jamie Oliver hade sagt :) Man kan behöva sänka värmen under stekpannan, men oftast behövs inte det. Det beror lite på vad du har för stekpanna och vad du har för spis. Om du inte hinner med att röra tillräckligt utan det blir mer omelett än äggröra, då måste du sänka värmen lite.

Nu kommer vi till nästa viktiga sak. SLUTA I TID. När röran börjar vara en tjock krämig äggröra med lite bitar i, då är det dags att snabbt som attan ta stekpannan från plattan, lägga upp på tallrik och njuta. En äggröra ska INTE varmhållas, den stelnar till lite efter man tagit den från plattan så det är döden i grytan (stekpanna?) för en riktigt bra äggröra.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar