tisdag 3 april 2012

St Agur-sås

St Agur är en supersmaskig ädelost som passar utmärkt att göra sås på.. den blir mild men ändå distinkt. St Agur tillhör inte de billigaste ostarna, men min Ica har en hörna för "ät snart" och där dyker de upp ibland. Då fyndar jag, lägger i frysen och plockar fram och gör sås på den när vi ska ha kyckling!

Gör så här:

Blanda creme fraiche och grädde i en kastrull. Koka upp. Kleta ner (typ "smula ner" men osten är ganska kletig så det blir mer "kleta ner" :)) St Agur-osten i CF/grädden och vispa försiktigt medan den smälter. Smaka av med ett rejält tag på pepparkvarnen, det BLIR godare med färskmald peppar! Red ev av med lite Redix om du vill ha den tjockare (det vill jag...)

Anpassa helt enkelt mängderna till antalet personer. Jag använder vanligen någonstans mellan 25 och 50 g ost per portion beroende på hur generös jag känner mig, hur mycket ost jag har och hur smakrik den hunnit bli...

I går serverade jag den till grillade kycklingklubbor. Vi har också puttrat kycklingfilé i såsen, då blir den ruskigt välsmakande. :) Det borde funka med griskött typ ytterfilé eller kotlett också, men jag är mer tveksam till fisk och nötkött, men har egentligen ingen aning :)

1 kommentar:

  1. Låter mumsigt gott! Tack för inspiration till kvällens middag :o)

    SvaraRadera